Селен и ползите за здравето
Селенът е минерал, който можете да консумирате, като ядете много храни. Може да помогне за поддържане на здравословното функциониране на тялото ви, включително метаболизма, имунната система и функцията на щитовидната жлеза.
Въпреки че може би никога не сте чували за селен, това невероятно хранително вещество е жизненоважно за вашето здраве.
Селенът е основен минерал, което означава, че трябва да се набавя чрез вашата диета.
Той е необходим само в малки количества, но играе важна роля във важни процеси в тялото ви, включително метаболизма и функцията на щитовидната жлеза.
В тази статия ще разгледаме най-значимите ползи за здравето от селена, всички подкрепени от науката.
1. Селенът действа като мощен антиоксидант
Антиоксидантите са съединения в храните, които предотвратяват увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.
Свободните радикали са нормални странични продукти от процеси като метаболизъм, които се образуват в тялото ви ежедневно.
Те често получават лоша репутация, но свободните радикали са от съществено значение за вашето здраве. Те изпълняват важни функции, включително защита на тялото ви от болести.
Въпреки това неща като тютюнопушене, употреба на алкохол и стрес могат да причинят излишък от свободни радикали. Това води до оксидативен стрес, който уврежда здравите клетки.
Оксидативният стрес е свързан с хронични заболявания като сърдечни заболявания, Алцхаймер и рак, както и с преждевременно стареене и риск от инсулт.
Антиоксидантите като селен помагат за намаляване на оксидативния стрес, като поддържат броя на свободните радикали под контрол.
Те действат, като неутрализират излишните свободни радикали и предпазват клетките от увреждане, причинено от оксидативен стрес.
Селенът е мощен антиоксидант, който се бори с оксидативния стрес и помага да защитите тялото си от хронични заболявания, като сърдечни заболявания и рак.
2.Селенът може да намали риска от някои видове рак
Освен че намалява оксидативния стрес, селенът може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак.
Това се дължи на способността на селена да намалява увреждането на ДНК и оксидативния стрес, да укрепва имунната система и да унищожава раковите клетки.
Преглед на 69 проучвания, включващи над 350 000 души, установи, че високото ниво на селен в кръвта е свързано с по-нисък риск от някои видове рак, включително рак на гърдата, белия дроб, дебелото черво и простатата.
Важно е да се отбележи, че този ефект е свързан само със селен, получен чрез храни, а не чрез хранителни добавки.
Въпреки това някои изследвания сочат, че допълнителният прием на селен може да намали страничните ефекти при хора, подложени на лъчетерапия.
Например едно проучване установява, че пероралните хранителни добавки със селен подобряват общото качество на живот и намаляват предизвиканата от радиацията диария при жени с рак на шийката на матката и матката.
По-високите нива на селен в кръвта могат да предпазят от някои видове рак, а допълнителното приемане на селен може да помогне за подобряване на качеството на живот при хора, които подложени на лъчетерапия.
3. Чрез селен можем да се предпазим от сърдечни заболявания
Диетата, богата на селен, може да ви помогне да запазите сърцето си здраво, тъй като ниските нива на селен са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.
При анализ на 25 проучвания 50% увеличение на нивата на селен в кръвта се свързва с 24% намаление на риска от сърдечни заболявания.
Селенът може също така да понижи маркерите на възпаление в организма - един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания.
Например преглед на 16 контролирани проучвания, включващи над 433 000 души със сърдечни заболявания, показва, че приемът на селенови добавки намалява нивата на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP).
Освен това той увеличава нивата на глутатион пероксидазата - мощен антиоксидант.
Това показва, че селенът може да спомогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес в организма. Оксидативният стрес и възпалението са свързани с атеросклерозата или натрупването на плаки в артериите.
Атеросклерозата може да доведе до опасни здравословни проблеми като инсулти, инфаркти и сърдечни заболявания.
Включването на богати на селен храни в диетата ви е чудесен начин да сведете до минимум нивата на оксидативен стрес и възпаление.
Селенът може да ви помогне да поддържате сърцето си здраво, като поддържа оксидативния стрес и да намали риска от сърдечни заболявания.
4. Чрез селен можем да подържаме паметта и да предотвратяваме умствения упадък
Болестта на Алцхаймер е опустошително заболяване, което причинява загуба на паметта и оказва отрицателно въздействие върху мисленето и поведението. Тя е шестата водеща причина за смърт в САЩ и петта причина в ЕС.
Броят на хората с болестта на Алцхаймер се увеличава. Ето защо е наложително да се намерят начини за предотвратяване на това дегенеративно заболяване.
Смята се, че оксидативният стрес участва както в появата, така и в прогресията на неврологични заболявания като Паркинсон, множествена склероза и болестта на Алцхаймер.
Няколко проучвания показват, че пациентите с болестта на Алцхаймер имат по-ниски нива на селен в кръвта.
Освен това някои проучвания са установили, че антиоксидантите в храните и добавките могат да подобрят паметта при пациенти с болестта на Алцхаймер.
Едно малко проучване установява, че приемът на една богата на селен ядка бразилски орех дневно подобрява вербалната плавност и други умствени функции при пациенти с леко когнитивно увреждане.
Нещо повече, средиземноморската диета, която е богата на храни с високо съдържание на селен, като морски дарове и ядки, се свързва с по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер.
Диета, богата на селен, може да помогне за предотвратяване на умствения упадък и да подобри загубата на паметта при хора с болестта на Алцхаймер.
5. Селенът е важен за здравето на щитовидната жлеза
Селенът е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Всъщност тъканта на щитовидната жлеза съдържа по-голямо количество селен от всеки друг орган в човешкото тяло.
Този мощен минерал помага за защитата на щитовидната жлеза от оксидативно увреждане и играе съществена роля в производството на тиреоидни хормони.
Здравата щитовидна жлеза е важна, тъй като тя регулира метаболизма и контролира растежа и развитието.
Дефицитът на селен се свързва със заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото - вид хипотиреоидизъм, при който имунната система атакува щитовидната жлеза.
Обсервационно проучване, включващо над 6000 души, установява, че ниските серумни нива на селен са свързани с повишен риск от автоимунен тиреоидит и хипотиреоидизъм.
Освен това някои проучвания показват, че добавките със селен могат да бъдат от полза за хората с болестта на Хашимото.
В един преглед се стига до заключението, че ежедневният прием на селенови добавки в продължение на три месеца е довел до понижаване на тиреоидните антитела. Това е довело и до подобряване на настроението и общото благосъстояние при хората с болестта на Хашимото.
Необходими са обаче още изследвания, преди добавките със селен да бъдат препоръчани на хората с болестта на Хашимото.
Селенът предпазва щитовидната жлеза от оксидативен стрес и е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Селенът може да помогне на хора с болестта на Хашимото и други видове заболявания на щитовидната жлеза, но са необходими повече изследвания.
6. Укрепва имунната ви система
Имунната ви система поддържа тялото ви здраво, като идентифицира и се бори с потенциални заплахи. Те включват бактерии, вируси и паразити.
Селенът играе важна роля за здравето на имунната ви система. Този антиоксидант спомага за понижаване на оксидативния стрес в организма ви, което намалява възпаленията и повишава имунитета.
Проучванията показват, че повишените нива на селен в кръвта се свързват със засилен имунен отговор.
От друга страна, доказано е, че недостигът му уврежда функцията на имунните клетки и може да доведе до по-бавен имунен отговор.
Проучванията също така свързват недостига с повишен риск от смърт и прогресия на заболяването при хора с ХИВ, докато добавките са показали, че водят до по-малко хоспитализации и подобряване на симптомите при тези пациенти.
Освен това добавките със селен могат да помогнат за укрепване на имунната система при хора с грип, туберкулоза и хепатит С.
Селенът е от решаващо значение за здравето и правилното функциониране на вашата имунната система. По-високите нива на селен могат да помогнат за укрепване на имунната система на хора с ХИВ, грип, туберкулоза и хепатит С.
7. Селенът може да помогне за намаляване на симптомите на астма
Астмата е хронично заболяване, което засяга дихателните пътища, по които въздухът влиза и излиза от белите дробове.
Тези дихателни пътища се възпаляват и започват да се стесняват, което причинява симптоми като хрипове, задух, стягане в гърдите и кашлица.
Астмата се свързва с повишени нива на оксидативен стрес и възпаление в организма.
Благодарение на способността на селена да намалява възпалението, някои проучвания показват, че този минерал може да помогне за намаляване на свързаните с астмата симптоми.
Изследванията показват, че хората, които имат астма, имат по-ниски нива на селен в кръвта.
Всъщност едно проучване показва, че пациентите с астма, които имат по-високи нива на селен в кръвта, имат по-добра белодробна функция от тези с по-ниски нива.
Добавките със селен могат също да помогнат за намаляване на свързаните с астмата симптоми.
Например едно проучване установи, че приемът на 200 mcg селен дневно от хора с астма намалява употребата на кортикостероидни лекарства, използвани за овладяване на симптомите.
Въпреки това изследванията в тази област са противоречиви и са необходими по-големи проучвания, за да се разбере напълно ролята на селена за развитието и лечението на астмата.
Селенът може да е от полза за хората с астма поради способността му да понижава възпаление в организма. Необходими са обаче допълнителни изследвания.
Опасности от прекомерния прием на селен
Въпреки че селенът е необходим за доброто здраве, прекаляването с него може да бъде опасно. Всъщност консумацията на високи дози селен може да бъде токсична и дори фатална.
Макар че токсичността на селена е рядкост, важно е да се придържате към препоръчителното количество от 55 mcg (µg) на ден и никога да не надвишавате допустимата горна граница от 200 mcg (µg) на ден.
Бразилските ядки (бразилски орех) съдържат много голямо количество селен. Консумацията на твърде много от тях може да доведе до селенова токсичност.
По-вероятно е обаче токсичността да се получи при прием на хранителни добавки, отколкото при консумация на съдържащи селен храни.
Признаците на селеновата токсичност включват:
- косопад
- замайване
- гадене
- повръщане
- зачервяване на лицето
- треперене
- мускулна трескавост
В тежки случаи острата токсичност със селен може да доведе до сериозни чревни и неврологични симптоми, сърдечен удар, бъбречна недостатъчност и смърт.
Въпреки че селеновата токсичност е рядко, прекомерната консумация на този минерал чрез храна или добавки може да има опасни странични ефекти.