Кое е по-добро, масло от крил или рибено масло?
Въведение
Маслото от крил идва от малки, подобни на скариди морски животни, наречени крил. Рибеното масло идва от тъканите на мазна риба, като сьомга, риба тон, аншоа и скумрия. И двете масла съдържат EPA и DHA, две от най-добре проучените омега-3 мастни киселини.
Тази статия обсъжда маслото от крил и рибеното масло, включително защо са добри за вас, техните различия, тяхната безопасност и къде да ги намерите.
Кое е по-добро, масло от крил или рибено масло?
Докато маслото от крил често се смята за алтернатива на рибеното масло, има няколко ключови разлики между двете. Някои разлики включват:
- Хранителните добавки с масло от крил имат червеникав оттенък, докато добавките с рибено масло са жълти или златисти.
- Маслото от крил идва от малки ракообразни, подобни на скариди, докато рибеното масло идва от мазна риба
- Мастните киселини в рибеното масло се намират в триглицеридите, докато мастните киселини в маслото от крил се намират във фосфолипидите, което може да помогне за увеличаване на усвояването на маслото от крил.
- Рибеното масло обикновено е по-евтино и по-лесно за намиране в магазините от маслото от крил.
- Маслото от крил съдържа повече антиоксиданти, включително астаксантин, в сравнение с рибеното масло.
- Рибеното масло има повече изследвания в подкрепа на неговите ползи за здравето, отколкото маслото от крил.
- Рибеното масло обикновено съдържа повече омега-3 мастни киселини на порция от маслото от крил.
- Някои производители и потребители твърдят, че маслото от крил е по-вкусно от рибеното масло и не създава рибен послевкус.
Ползи
Крилът и рибеното масло са отлични източници на омега-3 мастни киселини, които могат да намалят нивата на възпаление в тялото и да подпомогнат развитието на плода и здравословното стареене.
Проучванията показват, че яденето на богати на омега-3 мазни риби и морски дарове е свързано с по-нисък риск от няколко хронични заболявания, включително сърдечни заболявания. Въпреки това, не е ясно дали тези ползи идват от простото ядене на тези храни или тяхното съдържание на омега-3.6
Прилично количество доказателства сочат, че хранителните добавки с омега-3 могат да бъдат ефективни за намаляване на нивата на триглицеридите (вид мазнини в кръвта) и облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит. Едно проучване установи, че маслото от крил значително понижава нивата на триглицеридите при пациенти с високи триглицериди (хипертриглицеридемия).
В друго проучване изследователите откриха, че маслото от крил е малко по-ефективно от рибеното масло за понижаване на нивата на триглицеридите. Намаляването на триглицеридите зависи от дозата на омега-3, а не от вида на консумираното масло.
Под формата на храни или добавки, EPA и DHA омега-3 могат да намалят риска от коронарна болест на сърцето чрез понижаване на високо кръвно налягане, особено сред хора, които вече имат хипертония.
Съдържание на Омега-3
Съдържанието на омега-3 в крил и рибено масло варира значително между различните производители на хранителни добавки. Маслото от крил обаче обикновено съдържа по-малко омега-3 на дневна доза, отколкото рибеното масло.
Дозата EPA и DHA в добавките с масло от крил обикновено варира от 45 до 200 милиграма (mg) на мека капсула. Обратно, количеството EPA и DHA в продуктите от рибено масло варира от 300 до 2200 mg на мек гел или чаена лъжичка.
Безопасни ли са за приемане всеки ден?
Добавките с омега-3, включително масла от риба и крил, обикновено се считат за безопасни, когато се препоръчват. Нежеланите реакции, които се съобщават, обикновено са леки, състоящи се от:
- Лош дъх
- киселини в стомаха
- гадене
- стомашен дискомфорт
- главоболие
- миришеща пот
- диария
Ако сте алергични към риба или миди, трябва да избягвате приема на рибено масло или добавки с масло от крил, докато не говорите с вашия лекар.
Рибеното масло или маслото от крил може да има ефект на разреждане на кръв та при високи дози и може да взаимодейства с определени лекарства, като Coumadin или Jantoven (варфарин).
Дозировка
Здравните експерти препоръчват да се консумират 300-400г (около две порции) риба на седмица. Около 130г атлантическа сьомга осигуряват около 3 грама омега-3 мастни киселини.
Въпреки това, консумацията на високи дози от повече от 900 mg EPA плюс 600 mg DHA дневно в продължение на няколко седмици може да намали имунната функция чрез потискане на възпалителните реакции на организма.
Масло от крил
Маслото от крил е безопасна алтернатива на рибеното масло, без значителни докладвани странични ефекти. Крилът също не съдържа опасни натрупвания на живак, защото е ниско в хранителната верига на океана.
Производителите на масло от крил често твърдят, че то не предизвиква рибен послевкус, рибено оригване или рефлукс, всички от които са често срещани странични ефекти на нискокачествените хранителни добавки с рибено масло. Въпреки това, някои хора все още могат да получат тези странични ефекти
Рибено масло
Препоръчва се да се консумират 170-230 г морски дарове на седмица, за предпочитане мазна риба. Това количество може да се увеличи до 230-340 г риба и морски дарове на седмица по време на бременност и кърмене, за да поддържа здравето на вашето развиващо се бебе.
Важно е да изберете риба с ниско съдържание на живак и високо на EPA и DHA по време на бременност. Рибите с високо съдържание на живак включват:
- Кралска скумрия
- Марлин (риба меч)
- Акула
- Риба меч
Рибите с ниско съдържание на живак включват:
- Консервирана лека риба тон
- Сьомга
- Сардини
- Херинга
Добавките с рибено масло са пречистени от токсини от околната среда като живак, но все пак могат да причинят някои незначителни странични ефекти като стомашен дискомфорт и оригване.
Добавки от крил и рибено масло по време на бременност
Ако смятате, че е предизвикателство да получите достатъчно омега-3 мастни киселини от храната, вашият лекар може да препоръча качествена хранителна добавка с рибено масло по време на бременност. Необходими са повече изследвания за безопасността на маслото от крил при бременни. Най-добре е да сте в безопасност и да го избягвате, освен ако не е препоръчано друго.
Вегетариански и вегански източници на Омега-3
Омега-3 мастните киселини са широко достъпни в различни растителни храни. Растителните омега-3 мастни киселини от масло от водорасли обикновено осигуряват около 100-300 mg DHA, като някои съдържат EPA. Омега-3 обикновено присъстват под формата на триглицериди. Бионаличността на DHA от масло от водорасли е подобна на тази от варена сьомга.
Веганските храни с омега-3 включват:
- семена от чиа
- ленено масло
- морски водорасли
- kонопени семена
- oрехи
Къде да намерите крил и рибено масло
Можете да закупите рибено масло и масло от крил от повечето аптеки. Маслото от крил може да е малко по-трудно да се намери в магазините, но лесно може да се купи онлайн. Винаги проверявайте дали трета страна тества добавка за всяко замърсяване от вредни материали.
Обобщение
Маслото от крил се получава от малки ракообразни, подобни на скариди, докато рибеното масло се получава от мазна риба. Въпреки различията си, и двете масла са добри източници на омега-3 мастни киселини, които играят съществена роля в много телесни функции. Въпреки че изглежда, че маслото от крил се усвоява по-добре от тялото и съдържа повече антиоксиданти, необходими са допълнителни проучвания, за да се определи дали предлага повече ползи за здравето от рибеното масло.
Често задавани въпроси
Въпреки че се считат за безопасни, хората, които приемат разредители на кръвта, трябва да избягват масло от крил и рибено масло, освен ако не е препоръчано от лекар Те могат да причинят разреждане на кръвта ви, повече отколкото трябва. Хората с алергия към риба или миди също трябва да избягват риба или масло от крил.
Въпреки че са необходими изследвания върху маслото от крил, някои доказателства показват, че добавянето на омега-3 може да помогне за подобряване на натрупването на мазнини и маркерите за мастно чернодробно заболяване при хора с диабет и неалкохолно мастно чернодробно заболяване.
Някои нови доказателства сочат, че добавянето на масло от крил може да помогне за подобряване на функцията и размера на мускулите при здрави възрастни хора. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разберат напълно ползите от маслото от крил за спортисти и бодибилдъри.
Маслото от крил идва от малки, подобни на скариди морски животни, наречени крил. Маслото от крил е безопасна алтернатива на рибеното масло, без значителни докладвани странични ефекти. Крилът също не съдържа опасни натрупвания на живак, защото е ниско в хранителната верига на океана.